Welkom bij

Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg

Koop ’n reep, geef ’n boom!

De cacao voor de Tony’s Chocolonely repen komt uit Ivoorkust en Ghana, waar Tony’s samenwerkt met een aantal coöperaties. Twee daarvan, Ecojad en Kapatchiva, liggen in het noorden van Ivoorkust. In dit gebied zijn de droge periodes langer en warmer dan in de zuidelijke gebieden en dat maakt cacaoproductie daar lastiger. Maar... daar is een oplossing voor en dat is de schaduwboom. 

Schaduwbomen helpen cacaoplanten een handje

Op veel cacaoplantages staan de cacaoplanten in de volle zon. En da’s niet zo goed voor de plant, die van oorsprong in de onderste lagen van het regenwoud groeide. Daarom is Tony’s met de boeren in gesprek gegaan over het belang van
zogenaamde schaduwbomen.

Deze worden op de plantages tussen de bestaande cacaoplanten gezet en zorgen – als ze groot genoeg gegroeid zijn voor schaduw op de plantage. De natuurlijke habitat van de cacao wordt daarmee veel meer nagebootst. En dat is belangrijk! Zeker op de plekken waar het zo warm en droog is.

 

Wat levert dat nou op?

Er zijn veel voordelen aan de schaduwboom. Naast schaduw zorgen de bomen voor meer biodiversiteit en natuurlijk evenwicht, waardoor plagen en ziektes minder vaak voorkomen en minder chemicaliën nodig zijn. Aan de grond groeit onkruid juist minder hard. Dit alles is niet alleen prettig voor de cacaoplanten, maar scheelt ook de boer tijd en geld. De plantage is zo beter beschermd tegen extreem weer en mislukte oogsten.
 

 

Sparen voor schaduwbomen

Schaduwbomen zijn niet echt goedkoop. Ongeveer 1 euro per boompje. Lijkt misschien niet veel, maar voor een cacaoboer is het dat wel. En het duurt wel 5 tot 10 jaar voordat een schaduwboom groot genoeg is.

Om het schaduwbomen-project een boost te geven hebben de Wereldwinkels deze zomer een actie gedaan met Tony’s.
Bij verkoop van elke Tony’s Exclusive reep ging er 10 cent in een schaduwbomen-potje en aan het einde van de rit heeft de Chocolonely Foundation het totaal bijeengespaarde bedrag ook nog eens verdubbeld.

 

 

3000 schaduwbomen

De klanten van de Wereldwinkels hebben daarmee maar liefst 3.000 bomen bij elkaar gespaard! Daarmee kunnen we tientallen boeren helpen hun plantages te verbeteren. En dat werpt hopelijk de komen de jaren zijn (cacao-)vruchten af!